Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Hajdú-Bihar megye

Hajdú-Bihar megye

Debrecen (8)


Látnivalók és érdekességek

A hortobágyi gémeskutak, a virágzó szik, a végtelen füves puszta délibábjai, a csárdák és a karikás ostort pattogtató csikósok látványa a múltat idézi, ám a jövő ígérete is itt látható a rohamosan fejlődő nagyvárosokban, az oktatás és kulturális élet centrumaiban. Debrecen, a cívis város évszázados hagyományaival nem csak a megye székhelye, hanem az alföldi régió központja is.

A megye területén viszonylag kevés a folyóvíz, bár mesterséges tavakban, hévizekben gazdag. A legismertebb gyógyfürdő a hajdúszoboszlói, ahol színvonalas programokkal várják egész évben nem csak a gyógyulni, hanem csúszdaparkkal, élménymedencékkel a strandolni vágyókat is. A fürdő előtti park különleges látványossága a Harangház, amely látványos építészeti alkotásként ad otthont 46 harangnak.

A Csonkatemplom Debrecen legrégebbi református temploma, nevét onnan kapta, hogy tornyának hagymakupolás sisakját egy szélvihar elragadta, ezt követően bástyaszerűvé alakították. Egy másik Csonkatorony is található a megyében, Berettyóújfaluban. A román stílusú monostor egyetlen épen maradt tornyát nevezik így az itt lakók. A klasszicista stílusú debreceni kollégiumot Péchy Mihály tervei szerint építették. A kiugró féloszlopok és a timpanonnal előreugró rizalit teszi ünnepélyessé a látványt, mellette a reformáció nagy személyiségeinek alakjai láthatók: Kálvin és Zwingli. A Nagytemplom - amely nem csak Debrecen jelképe, hanem a magyar reformátusságé is - szintén klasszicista. A nyugati tornyából, 260 lépcsőfok megmászása után páratlan kilátás nyílik a városra.

Hajdúböszörmény volt a hajdúkerület székhelye, erről tanúskodik a székházuk, amelyben ma múzeum kapott helyet. Hajdúdorogon háromhajós görög katolikus székesegyház várja a tátogatókat, mellette található a város legrégebbi része, a középkori erődfal.

Polgár határában jelentős kora rézkori kultúra régészeti leletei kerültek elő, de említésre méltó a hajdúdorogi kopjafás temető is, ahol az ősmagyar múltra emlékeztető csónak alakú fejfák láthatók.

A Komádi melletti tórendszernél kiélhetik szenvedélyüket a horgászás szerelmesei, aki viszont a puszta romantikájára vágyódik, a Hortobágyi Nemzeti Parkba, a Kilenclyukú hídhoz kell ellátogatnia. A Világörökség részeként is számon tartott pusztán a külterjes állattartás gazdag hagyományaival, az ősi háziállatokkal - a szürke szarvasmarha, a rackajuh - ismerkedhetnek meg.

Külső hivatkozások

Debrecen
MODEM
Hajdúszoboszló
Hortobágy Nemzeti Park
Pusztai Állatpark
Madárpark

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook