Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Veszprém megye

Veszprém megye

Alsóörs (1)
Badacsony (3)
Csesznek (1)
Csopak (1)
Eplény (1)
Ganna (1)
Lovas (1)
Nagytevel (1)
Pápa (3)
Pécsely (2)
Sümeg (1)
Szentgál (1)
Szigliget (1)
Tapolca (2)
Tihany (3)
Zánka (3)


Látnivalók és érdekességek

A Balaton északi partja a fürdeni vágyók paradicsoma, a badacsonyi és a somlói történelmi borvidékek a szőlő és a bor kedvelőinek nyújtanak tartalmas kikapcsolódást. A történelmi városok nemzeti múltunk oszlopaiként vigyázzák a Balaton-felvidéket, és a védett természeti értékek is ugyanúgy sajátjai e vidéknek.

A hegyek között megbúvó várak közül a tatárjárás idején kiemelkedő jelentőségű volt a sümegi vár, amelyben IV. Béla is megszállt.

A tihanyi apátságot I. András király 1055-ben alapította, erről tanúskodik a kolostor alapító oklevele, amely a legrégebbi magyar írásos nyelvemlék. Az altemplom ma is eredeti román-kori formájában látható, az alapító király szarkofágjával együtt.

Várpalotán, a gótikus Újlaky-várban rendhagyó kiállítást találunk: Közép-Európa egyetlen vegyészeti múzeumát.

Veszprémben megtalálták a Szent György kápolnát, amelyben Imre herceg - a középkori krónikák szerint - szüzességi fogadalmat tett. A város másik híres kápolnája a Gizella nevét viseli, ám a kápolna a 13. században épült, tehát az elnevezés ?csak" tisztelgés első királynőnk előtt.

A pápai Papensiana Gyűjtemény a város történeti emlékeit őrzi, de találkozhatunk egy igazi egyiptomi múmiával is. Balatonedericsen Afrika Múzeumot hozott létre dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász. A kiállítótermekben trófeákat, tanzániai néprajzi gyűjteményt láthatunk, az épület melletti szafariparkban pedig élőben is megismerkedhetünk a tevékkel, bivalyokkal és zebrákkal.

Badacsonytomajon Egry József háza ma emlékmúzeum, ahol a Balaton festőjének több képe is látható, köztük a Szent Kristóf a Balatonnál, vagy a Kilátás Fonyód felé. Balatonfüreden Jókai Mór nyaralójában szintén emlékkiállítás működik, az író és felesége, Laborfalvy Róza színésznő tárgyai, emlékei láthatók.

A balatonudvari szív alakú sírköveket titok övezi: senki sem tudja, hogy miért ilyen alakúra faragta őket a mester. Szentbékkálla mellett látható a Kőtenger, amely látványos sziklaformákat és a kő mélyedéseiben megtelepedő növények csodálatos együttesét tárja elénk, de a megyében található a híres tapolcai Tavasbarlang is.

A világhírű herendi Porcelánművészeti Múzeumban a porcelángyár történetét követhetjük végig, részben termékei, részben régi iratok, fotók, oklevelek, plakettek segítségével, ám a vállalkozó kedvűek a Porcelánium manufaktúrában megpróbálkozhatnak saját kezűleg is a porcelánkészítéssel.

Ajkán a Kristály Múzeum várja az érdeklődőket, bemutatva az itt készült termékeket és az üveggyártás történetét.

Külső hivatkozások

Veszprém hivatalos honlapja
Balatonfüred hivatalos honlapja
Balatonalmádi hivatalos honlapja
Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook