Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Pest megye

Pest megye

Budapest (14)
Cegléd (2)
Csemő (2)
Dömsöd (1)
Ráckeve (2)
Szokolya (1)
Visegrád (1)
Zebegény (3)


Látnivalók és érdekességek

Sokan csak Budapestet keresik fel, amikor Magyarországra látogatnak, pedig a főváros környéke is kiváló pihenésre, kikapcsolódásra, de akár extrém sportokra is. Ide tartozik Pest megye, Komárom-Esztergom megye dunakanyari része, valamint Nógrád megye börzsönyi körzetei.

A természet és az emberi alkotások egysége legszebben a Dunakanyarban figyelhető meg. A Visegrádi-hegység tetején magasodó fellegvár Mátyás király kedvelt helye volt - valószínuleg azonban a később apácává lett Margit királylány is szívesen nézegette a sebes folyót és a szembeni Börzsöny hegytetőit. De ehhez a tájhoz tartozik a Pilis is: meredek szirtjei közül a legjobban a Pilis-tető emelkedik ki, 757 m-es csúcsa egyben a Dunántúli-középhegységnek is a legmagasabb része.

A Visegrád alatt kezdődő, 56 km2-es Szentendrei-sziget és az egykori királyi vadaskert, a Csepel-sziget határolja északon és délen a fővárost. Mindkét terület kedvelt hétvégi pihenőhely, de északon, Esztergomig még számos kisebb-nagyobb szigetet találunk: a kijelölt fürdőhelyek nyáron sem túl zajosak, a halban gazdag vizet kedvelik a horgászok, de megtalálják számításukat a vízisportok szerelmesei is.

A Szentendre felé járóknak szinte kötelező szétnézni a városkában. A 18. századi városképpel jól megférnek a modern művészetek, ahogy a szerb ortodox székesegyház és a barokk-rokokó Fő tér is. A régióban még számos hangulatos települést találunk: Ócsán a városképet a román-gót prépostsági templom határozza meg, Aszódon pedig ma is ápolják Petőfi emlékét, aki az itteni evangélikus gimnáziumban tanult.

A tájat nem csak a bővizű folyó teszi változatossá, hanem a börzsönyi lankás vidékek, a Gödöllői-dombság, a Tápió-vidék, a Pilis és a Budai hegység meredélyei, s ezzel ellentétben az Alföld idáig tartó nyúlványai is.

Ha időnk engedi, mindenképpen kiránduljunk a sík Zsámbéki-medencében, vagy nézzünk le a pomázi Kő-hegy meredek szikláiról; de akár Magyarország földrajzi középpontját is felkereshetjük Pusztavacson.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park is tartogat látnivalókat, állatai a vízicsigától a rétisasig terjednek. De természeti különlegesség az ócsai égerláp és a csévharaszti ősborókás is.

A változatos környéken nem kell több órát utaznia annak, aki az egyik nap gyógyfürdőben szeretne pihenni, a másik nap barlangtúrát tenne például a Szemlőhegyi-barlangban, vagy kocsikázni a Tápió-vidéki pusztákon, de akár kerékpárral is bejárhatjuk a környéket.

Ha pedig kipihentük magunkat, nézzük meg a váci diadalívet, a ceglédi református templomot különleges kupolájával, vagy akár az esztergomi Keresztény Múzeumot, és persze a Bazilikát, amelynek felszentelésére írta az Esztergomi misét Liszt Ferenc. Budapesttől keletre, Gödöllőn találjuk Erzsébet királyné egykori kedvenc helyét, a hatalmas barokk királyi kastélyt, és a máriabesnyői kapucinus kegyhelyet is.

Budán a Hármashatár-hegytől a Szabadság-hegyig húzódó vonulat patkó alakban fogja közre a budai kerületeket. Közülük két hegy, a Gellért- és Várhegy napjainkra teljesen beépült. A hegyek lábánál fakadó hőforrások táplálják a fővárosi fürdőket a Császártól a Királyon át a Lukács- fürdőig.

Külső hivatkozások

Pest megye
Budapest
Szentendre
Visegrád
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Gödöllő
Vác
Nagykőrösi pusztai tölgyesek
Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook