Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Csongrád megye

Csongrád megye

Csongrád (1)
Domaszék (1)
Kistelek (0)
Makó (1)
Mártély (0)
Szeged (8)


Látnivalók és érdekességek

Hazánk legalacsonyabban fekvő megyéjének szülötte Juhász Gyula, akinek a verseiben sokszor előfordul ez a táj: költeményeiben a nagyvárosi, szegedi élet is helyet kap, néha a borongós a Tisza-vidék is látható, de a nemzeti múltból előtűnő hét vezért is láttatja a pusztaszeri síkon.

A hagyomány szerint a honfoglaló magyar törzsek vezetői Ópusztaszer mellett osztották el egymás között a törzsi szálláshelyeket - ezért erre a helyre épült a Nemzeti Történeti Emlékpark. A múzeum régészeti, történelmi, művészeti, tudományos és néprajzi gyűjteményekkel rendelkezik, és gyakran tartanak szórakoztató rendezvényeket. Az emlékpark területén szabadtéri néprajzi múzeumot hoztak létre, ahol a használati tárgyak, munkaeszközök, bútorok az 1900-as évek elejét mintázzák. Itt látható a monumentális méretű, romantikus Feszty-körkép is, a Magyarok bejövetele, és találkozhatunk a ridegen tartott magyar szürke marhákkal is.

A megyeszékhely, Szeged legrégebbi emléke a román stílusú Dömötör torony, a görögkeleti szerb templom barokk jelegű, az ikonosztázára azonban a rokokó stílus csipkeszerűsége, légies finomsága jellemző. A múlt század elején épült szecessziós Reök-palota Magyar Ede munkája.

A 20. századi egyházi építészet legmonumentálisabb alkotása a szegedi dóm, két oldalbejáratának díszítése jelképes értelmet hordoz: a nyugati a háborút, a keleti a békét szimbolizálja. A vörös színű székesegyház meghatározó eleme a város képének.

A Szegedi Szabadtéri Játékok az ország legnagyobb színházi fesztiválja. Az ötletét már 1926-ban felvetette Juhász Gyula, az első előadást 1931-ben tartották, kis kihagyással azóta is minden évben megrendezik. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikával rendelkezik, páratlan élményt nyújtó előadásira már jó előre elkelnek a jegyek.

A Szegedi Vadasparkban a hazai állatfajok mellett a távoli országok állatait is megcsodálhatjuk, találkozhatunk sörényes farkassal, guanakóval, vízidisznókkal és tapírokkal egyaránt.
A megye névadó településének, Csongrádnak jelentős középkori emlékhelye az Ellésmonostor maradványa. A Tisza partjára telepített monostor elnevezése valószínűleg a latin Achilleus névből ered. A város nevezetessége még Borbás Tibor Tisza-szobra: nőalakja és a körülötte hullámzó drapéria egyaránt kifejezi a folyó okozta tragédiákat és a víz lágy nyugalmát is.

Külső hivatkozások

Csongrád megye
Szeged
Hódmezővásárhely
Szentes
Ópusztaszer
Makó
Mórahalom
Feszty-körkép panoráma

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook