Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Somogy megye

Somogy megye

Barcs (1)
Buzsák (1)
Fonyód (8)
Karád (1)
Ordacsehi (1)
Siófok (14)
Szántód (2)
Zamárdi (11)


Látnivalók és érdekességek

A megyében található a Dél-Balatoni borvidék, ahol már a római időkben is magas színvonalú szőlőtermesztés folyt. A balatonboglári Gömbkilátóból feledhetetlen látványként tárul elénk a vidék panorámája, és végigmehetünk a Vadvirágok útján is, ahol a Kaposvár és Szilvásszentmárton között huszonegy, a Zselicre jellemző növény faszobra áll az út mentén.

Aki nem csak a "magyar tenger" gyönyörű panorámájú partján akar sütkérezni, azt értékes építészeti, művelődéstörténeti és képzőművészeti emlékek várják.

A kaposvári Róma-villában élt és alkotott Rippl-Rónai József, jelenleg is több képe látható a falai között (Merengő, Lazarine a tükör elott). Két híres zeneszerző neve is összeforrott a megyével: Fonyódon a Huszka-villában töltötte a nyarait Huszka Jenő, Siófokon pedig Kálmán Imre egykori szülőházában rendeztek be emlékházat.

Balatonszemesen a Latinovits Zoltán Emlékkiállítást tekinthetik meg, amelyen fotók és írások mutatják be a színészkirályt, a balatonszárszói múzeumban pedig József Attila életéből kiragadott emlékekkel találkozhatunk.

Az épített örökség is jelentős. A ma már romos, román kori somogyvári bencés apátságot a hagyomány szerint Szent László király építtette, a Makovecz Imre által tervezett siófoki evangélikus templom viszont a népi és a modern építészet tökéletes párosítása. Balatonbogláron két neogótikus kápolna várja a képzőművészet szerelmeseit: a Kék és a Vörös Kápolna kiállítóhely.

A magyar agrártörténetet mutatja be Szántódon az uradalmi majorság, a Szántódpusztai Turisztikai és Kulturális Központ, az egykori cselédlakások, helytörténeti emlékek segítségével. A csurgói Városi Múzeum épületében egykor a református ?oskola" működött, ahol Csokonai Vitéz Mihály is tanított.

A zalai Zichy-kúriában működik a Zichy Mihály Emlékmúzeum, a sokáig végvárnak hitt balatonszentgyörgyi Csillagvárban, amelyet azonban ?csak" a 19. század elején építettek, a végvári vitézek életét bemutató kiállítás látható.

A szőlőskislaki kastély alig száz éve épült, de olyan tulajdonosa is volt, mint Gaál Franciska, a 30-as évek filmcsillaga. Az épületben bormúzeumot rendeztek be, természetesen borkóstolási lehetőséggel.

Siófok kikötőjében ma is láthatunk 19. századi hajókat, és részt vehetünk kirándulóhajó-programokon.

A fonyódi Kripta-villát Abrudbányai-Rédiger Ödön építtette elveszített szerelme emlékére. A márványból faragott nászi szoba életnagyságú szobrait az a legenda övezi, hogy azok a fiatal párok, akik meglátogatják, örökké szeretni fogják egymást.

Külső hivatkozások

Siófok hivatalos honlapja
Fonyód hivatalos honlapja
Balatonlelle hivatalos honlapja
Kaposvár hivatalos honlapja
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Duna-Dráva Nemzeti Park
Kis-Balaton

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook