Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Vas megye

Vas megye

Bük (14)
Borgáta (2)
Farkasfa (2)
Kőszeg (2)
Mesteri (1)
Orfalu (1)
Oszkó (1)
Sárvár (6)
Szalafő (3)
Velemér (1)


Látnivalók és érdekességek

A megye fő vonzerejének számítanak a sárvári és a bükfürdői gyógyfürdők, az Alpok közelségét jelző tiszta levegő, de a történelmi emlékhelyek is igen vonzóak. A vidék vendégszeretetét tükrözi, hogy a kőszegi Arany Strucc Szálló a már 17. század óta folyamatosan fogadja a vendégeket.

Celldömölk melletti Ság-hegy egykor vulkán volt, ám 5 millió évvel ezelőtt befejezte működését. Eötvös Lóránd itt próbálta ki a torziós ingáját, amellyel beírta magát a tudománytörténetbe. A tanúhegy kőzeteinek világába tanösvény kalauzolja az érdeklődőket. Zsennye határában, a Rába holtága mellett áll a Magyarország legidősebb fájának tartott „ezeréves” tölgy, amelynek törzse vastagabb, mint 10 méter.

A Római Birodalom Savaria nevű városának alapjaira épült Szombathely. A középületek (császári palota, Mercurius-szentély, közfürdő, vámház) mérete és kivitelezése alapján Savaria nagy jelentőségű központ lehetett. A régészek szinte érintetlenül találtak rá Isis szentélyére, illetve Pannónia legnagyobb mozaikfelületére. A hagyományőrzők minden év augusztusában megrendezik a város római karneválját, a Savaria Fesztivált.

Magyarország legrégebbi városháza Kőszegen áll, illetve Jákon található a hazai román építészet leghíresebb temploma, a 13. század elején felszentelt bencés apátsági templom. A bélletes kapuzat oszlopfőit geometriai és növényi motívumok díszítik, valamint fölötte látható Krisztus és tíz apostol szobra (két apostolnak már nem jutott hely, ezért ők a tornyok homlokzatára kerültek). A templom belsejében értékes román freskók, és gótikus szobrok pompáznak.

A sárvári Nádasdy-várban gyakran vendégeskedett Tinódi Lantos Sebestyén, a hagyomány szerint itt is van eltemetve. Az énekmondó tiszteletére rendezik meg kétévente a Históriás Napokat.

Vármúzeum működik a kőszegi Jurisics-várban, amely a török idők várvédő hős kapitányáról kapta a nevét. Gótikus stílusban épült, később reneszánsz és barokk átalakításokat végeztek rajta.

A szombathelyi Gothard-kastélyban a 19. század végén csillagvizsgálót alakítottak ki, amely ma is várja a csillagok szerelmeseit. Körmenden pedig az egykori Batthyány-kastély épületében kapott helyet hazánk egyetlen Cipőtörténeti Gyűjteménye.

Szombathelyen a Vasi Múzeumfalu tizenegy lakóházból, alulcsapós vízimalomból, haranglábból és kovácsműhelyből álló skanzenjében a megye népi építészetét tanulmányozhatjuk, illetve a folklór-programokon megismerkedhetünk a vidék népi kultúrájával is.

Külső hivatkozások

Büki Gyógyfürdő
Sárvár Fürdő
Kőszeg város hivatalos honlapja
Írottkő Natúrpark
Őrségi Nemzeti Park

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook