Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Moson-Sopron megye

Fertőd (3)
Hövej (1)
Hegykő (3)
Sopron (12)


Látnivalók és érdekességek

A megyében több vadregényes kastély, a kicsiny falvak templomai és a történelem megannyi más emléke várja a látogatókat. A vidék történelmi borai híresek, már a Győr melletti pannonhalmi apátság alapítólevelében is szó esik a szőlőtermesztésről. A természetjárók körében is közkedvelt a térség, a Fertő tó és a Szigetköz pedig különleges, ritka vízimadarak élőhelye.

Már a rómaiak idejében a megyében húzódott a Pannóniát védő limes, illetve itt vezetett a legendás Borostyánkő útvonal. A mosonmagyaróvári várat római épületek maradványaira építették, majd barokk stílusban átalakították.

A hűség városának, Sopronnak szinte jelképévé vált a gótikus stílusban épült tűztorony, amelynek árkádos reneszánsz erkélyéről szinte az egész a város látható.

A megye több főúri kastélya is teljes pompájában ragyog. A fertődi Esterházy kastély hatalmas barokk épületegyüttese egy letűnt korról regél. Itt élt és alkotta meg sok művét Joseph Haydn. A szobrokkal, szökőkutakkal, velencei tükrökkel, freskókkal és domborművekkel díszített, illetve korabeli bútorokkal, használati tárgyakkal berendezett palota méltán érdemelte ki a „magyar Versailles” elnevezést.

Nagycenken lépten nyomon Széchenyi-emlékekkel találkozhatunk: a barokk kastély hófehér falai között töltötte ifjúságát Széchenyi István. Innen indult el azon az úton, amely a legnagyobb magyarrá tette.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság a világ kulturális örökségének része. Román, illetve gótikus eredetű maradványokra épült fel a monumentális barokk épületegyüttes. Emellett klasszicista elemeket is hordoz, mint például az 55 méter magas torony, melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a lankás domboldalakra. Az apátság könyvtára 360 ezer kötetet számlál, a képtár gyűjteményeiben pedig olyan festők munkái láthatók, mint a németalföldi David Teniers, vagy Barabás Miklós. Az apátság alatt elnyúló városkát eredetileg Szentmártonnak hívták, a hangzatos Pannonhalma nevet Kazinczy adományozta a Géza fejedelem által alapított kolostornak.

Győr a megye székhelye, a kulturális élet tavaszi zsongásáról a Mediawave elnevezésű összművészeti fesztivál gondoskodik, de a látogatók szinte minden sarkon műemlékekkel találkozhatnak. A Püspökvár román alapú, barokk együttese a város legrégibb épülete, erődrendszere és bástyái (kastélybástya, Sforza-bástya, Fehérvári kapu) hadászati célból jelentősek voltak. A barokk lakóházak mellett az eklektikus városháza a magasra törő középső tornyával a város egyik legismertebb épülete.

Külső hivatkozások

Győr hivatalos honlapja
Sopron hivatalos honlapja
A soproni borvidék
A Fertő-Hanság Nemzeti Park honlapja

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook