Nyaralokereső .hu

Kiadó nyaralók, apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.

Szállás >> Magyarország: Balaton és környéke

Balaton és környéke

Alsóörs (1)
Badacsony (3)
Csopak (1)
Fonyód (8)
Hévíz (3)
Keszthely (6)
Lovas (1)
Siófok (14)
Szántód (2)
Szigliget (1)
Tihany (3)
Zamárdi (11)
Zánka (3)


Látnivalók és érdekességek

Balaton
Balatoni nyaralók

Hazánk legnépszerűbb üdülőhelye nem csak a víz miatt vonzza a látogatókat: a Balaton-felvidék kitűnő kirándulóhely, amellett, hogy a környék borait is megkóstolhatjuk egy-egy hűvös pincében. A Bakony domboldalairól kitűnő kilátás nyílik a magyar tengerre, ahol a számtalan strand mellett sportolási lehetőségek, vitorlázás vagy akár bob is várja a nyaralókat.

A három megyét (Somogy, Veszprém és Zala) összefogó tó környéke ősidők óta lakott. Az ősember valaha agyagot bányászott Lovason, a római korban villagazdasága volt Balácapusztán, de később az északi parton épült fel a tihanyi földvár is.

A félsziget persze inkább a bencés apátságáról nevezetes. A dombtetőn épült templomról nem csak a másik partra lehet ellátni Szántódtól Balatonföldvárig, hanem az északi parton fekvő Balatonfüred házai is jól kivehetőek. Köztük az 1870-ben épült Jókai-villa, amely ma emlékmúzeum, vagy a copf stílusú Horváth-ház, az első Anna-bál helyszíne.

Balatonfüred mellett a tóparti nagy városokban (Siófokon és Keszthelyen) is számos műemlék épülettel találkozhatunk, de gyönyörű templomokat találunk szinte minden kisebb-nagyobb faluban: jellegzetes gótikus stílusú a kőröshegyi római katolikus templom, míg az északi parton, Balatonudvariban szív alakú sírköveket csodálhatunk meg a temetőben.

A számtalan egyházi emlék mellett a világi épületek is gyönyörűek: a felújított keszthelyi Festetics-kastélyban nem csak a helyreállított barokk lakószobákat érdemes megnézni, hanem a kastély és a szökőkút éjszakai díszkivilágítását is.

A legtöbben nyáron látogatnak el a tóhoz, idejük nagy részét a kiépített és szabad strandokon töltve. A sekély déli partot a kisgyermekesek kedvelik, de kiváló fürdőhelyeket találunk az északi oldalon is Alsóörstől Zánkáig. Nagyon sokan horgásznak is, elüldögélve a partmenti nádasokban, fogassüllőre, pontyra vagy gardára várva. Sokan a vízre szállnak, vitorláznak, vagy valamelyik sétahajójárattal járják körbe a tavat Siófoktól Balatonföldvárig.

Bár a nyár az igazi szezon, a Balatont szeretők azt mondják, télen is érdemes felkeresni a hatalmas tavat. Ilyenkor van lehetőség lékhorgászatra, s ha eléggé vastag a jég, a bátrabbak korcsolyával, fakutyával vagy akár jégvitorlással is rámerészkedhetnek.

Külső hivatkozások

Balatoni hírek
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Kis-Balaton

A Nyaralókereső.hu az egyik legnagyobb és leglátogatottabb nyaraló- és szálláskereső kalauz. Kiadó nyaralók,
apartmanok, panziók, vendégházak, szállás közvetlenül a tulajdonostól.
ÁSZF | Adatvédelem | Kapcsolat | Facebook